Kenapa perempuan mudah merajuk.

Merajuk. Define merajuk. Merajuk dan mengamuk adalah synonym bila anda bercinta. That is the fact.

To make it clear, I am not in love. Dear sista, dont ambush me.

Would like to share a quotes i read in Facebook,  dah lupa dah. But somehow it sounds like this
"Islam tak kata bercinta itu salah. Jatuh cinta itu fitrah. Tak jatuh cinta tu yang pelik. Tapi cara kita bercinta tu salah. Cara kita yang buat dia haram"

See? Tapi faktanya, bercinta tanpa hubungan yang halal sangat tak best. Rasa berdosa je memanjang. If only if you fikir pasal dosa la. lol

Back to the topic. Kenapa perempuan suka merajuk?

Lets make it in points. I think its better.

1. Lelaki tidak mendengar. Fakta terserlah, perempuan suka bercakap. Anda harus mendengar. Dengar dan faham kerana anda akan disoal balik. Kalau jawapan salah, ataupun you jawab "Ape dia?". Hah tunggu je la rajuknya. Kalau tak nak yang banyak cakap, pilihlah yang bisu ye. Mereka terjaga lidahnya, lagi baik dari kita.

2. Masa. Most of the people said that perempuan sangat tak boleh on time bersiap lama berjanggut lenggang etc etc. Percayalah, wujud perempuan yang on-time. Malah ramai. Dan wujud perempuan yang bersiap cepat, 10 minit mungkin. Wujud dan ada. Percayalah. Dan mereka yang menepati masa ini sangatlah tidak suka orang yang tidak on-time dan mereka cukup tidak suka menunggu. You ask them to wait just like you ask them for break-up maybe.

3. Janji. Jangan mungkir janji. Kalau tak nak mungkir janji jangan berjanji. Sungguh cakap jangan janji. Orang yang mungkir janji tu munafik.

4. Pelupa. I think that perempuan dah sedia maklum yang lelaki ni pelupa. Sebab itu jarang ada lelaki yang jadi setiausaha. Sebab demi Allah, mereka pelupa. Dan ketahuilah, perempuan faham, tapi mereka bukanlah tak boleh merajuk walaupun faham. Contoh seperti lupa birthday lupa anniversary tu over lah. Lupa jadual mungkin juga faktornya. Keep asking the same question sedangkan dah bagitahu banyak-banyak kali membuatkan perempuan dah tak nak cakap dah. Titik disitu.

5. Memahami dan menghargai. Perempuan akan sentiasa setia pada lelaki yang memahami dan menghargai mereka. penghargaan boleh diluahkan melalui ayat mahupun material. Materialistic? Itu pun perempuan. tapi material tak semestinya berjuta, cukuplah cadbury satu bar sebagai tanda ingatan atau apa-apa kejutan yang menarik. tapi berhati-hati, memahami tu perlu! Faham dan tahu apa yang disukai dan tak disukainya, kalau tak tahu, merajuklah gayanya.

6. Tidak menjawab soalan. Sekali lagi, perempuan suka bercakap. Dalam bercakap mereka bertanya. Dan mereka boleh ulang soalan sama berkali-kali dalam satu masa, dan mereka takkan berhenti selagi tak dapat jawapan yang boleh memuaskan hati mereka. Andai jawapan anda berbelit-belit [iaitu cobaan untuk menipu], dia takkan merajuk, dia cuma akan mengamuk.

7. Jangan menipu. Ketahuilah perempuan ni cukup kuat nalurinya. Sepatah perkataan sudah boleh menimbulkan seribu kecurigaan. Berhati-hati kalau nak menipu. Menipu biar cerdik, jangan jadi bodoh keladi, bodoh sekali bodoh berkali-kali.

Blur. Sekian.


Kerana Mengalirnya Darah yang Sama

katanya, mindaku berkhayal lagi.
masakan aku berkhayal?
masa untuk bernafas pun tidak mencukupi,
apatah lagi berkhayal jauh ke langit.


aku hidup dalam nyata.
cukup nyata, sehingga menitiskan air mata
aku kenal siapa dia
cukup kenal
orang yang sama
sama berkongsi
berkongsi darah yang sama


kecut perutku
tergumam lidahku
Ya Allah, dugaan apakah ini
kenapa begini
gara-gara dunia, darah mahu ditukar warna?


genap lima tahun,
keadaan sekali lagi bertukar
mahu bertukar fasa
dalam saat pertukaran
berlaku lebih dari keburukan
kecewa


lima tahunkah kau ambil masa
untuk bertukar wajah sebegitu rupa?
atau sekadar sesaat dua?
setelah kecur liur dengan dunia
dunia yang dihidang didepan mata

kecewa

mereka kata, 
biarlah lain budaya yang dipercaya
yang penting sehati sejiwa

khabarkan padaku,
bagaimana mahu sehati sejiwa,
saat fikiran tidak lagi sama?

usah dikatakan fikiran,
darah juga mahu ditukar warna!

kecewa

kerana dunia didepan mata,
kau palingkan dari kami
dari kami darah yang sama.



madihahibrahim.18/04/13.14:46

Welcome to the New Age


I'm waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I'm breathing in the chemicals
I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa
I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, I'm Radioactive, Radioactive
Whoa,whoa, whoa whoa, whoa, whoa, whoa, I'm Radioactive, Radioactive
I raise my flags, don my clothes
It's a revolution, I suppose
We're painted red to fit right in
Whoa
I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

Rasulullah (Sallallaho alaihe wasallam) said, "The contrast between a person who glorifies Almighty Allah and one who does not remember Him is like that between the living and the dead."

Giving up doesn't always mean you are weak; sometimes it means that you are strong enough to let go. ~

Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts. ~
then, its better for not finding a reason to broke it.

لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه;
None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.


do love urself,
and do love others,
because u will get one if u be one.

thank you. :)