sudah lenakah kamu?

kudaku dipacu laju..
selaju kudratku..

sementelah, ia berhenti,
sudah lelahkah kamu?
inikah saja usahamu?
sekecil itu sahaja baktimu?

apakah kamu sudah mahu lena wahai tentera?
amankah kamu dengan keadaan dunia?
puaskan kamu dengan apa didepan mata?
butakah kamu untuk melihat disebalik bahtera?

ahh!
mungkin kamu sudah selesa,
terlalu selesa berdiam dikamarmu,
tidak segankah kamu bertakuk melekuk dikamarmu itu?

andai kamu puas dengan nikmat dunia,
terjaminkah kamu dengan nikmat syurga?

andai ini titik rehatmu,
sudah menggunungkah cucur baktimu?

benar,
kamu anak yang mempunyai kamar,
dibesar dididik dikamarmu,
apa yang kamu lihat, itu yang kamu dapat.
maka, hanya itu yang kamu ucap.

lantas,
tiadakah usahamu untuk mengintai dibalik kamarmu itu?

tidakkah kamu melihat, bayamu yang terlompat dalam mabuk dunia,
tidakkah kamu melihat, adikmu yang merangkak mengutip sisa,
tidakkah kamu melihat, dewasamu yang ditindas dirampas harta benda,
tidakkah kamu melihat, manusiamu hanyut dalam pangkuan lena.

lalu,
apakah kamu?
siapakah kamu?
dimanakah kamu?


pantas benar detik kamu berhenti memacu.
puas benar hatimu dengan usahamu.

benar, usahamu telah ditabur jauh, seluruh, segala, setiap pelusuk.

namun, berapakah tangan yang menyahut usaha itu?
atau, berapakah tangan yang menggodam usaha itu?
atau, berapakah tangan yang menakluk usaha itu?
atau, berapakh tangan yang masih di awangan, cuba menggapai usahamu?

bahagiakan mereka,
kecewakah mereka..

kudaku, ku pacu laju,
selaju detak jantungku.

bosankah?

tidak, nikmat yang kukecapi belum terbayar untuk aku mengatakan bosan.

lelahkah?

tidak, dosaku terlalu menggunung untuk aku berhenti bersenang lenang.

bernilaikah?

aku hanya manusia yang mencuba dan berusaha,
hadiah bagi kudrat yang kucurahkan, biarlah pemilikku yang menentukan.

biarkan aku kekal memacu kudaku,
jangan engkau berkata-kata hanya untuk meletakkan batu-batu dijalanku.

kerana aku milik Pemilikku.


ed.

male.

yeah, i am gilaw.

my fb look like im a male.

i know that, no need to say anything.

tu pun dah berapa kali same girl say hye.

i dont know what to reply. ikut hati mmg nak,

hye awak, sihat? dah makan? dah minum?

tapi mcm kejam mamat lah pulak nak mainkan orang.

biasalah gender tu kan ditulis lowest sekali, dekat info pulak tuh.

sp, they dont know im a girl. and im not saying im happy with that, but im totally owkay. HAHAHAHA.


dan as the result, baru la orang yg kenal kita, tapi tak kenal kita, will removed kita, dan orang yang kenal kita, takkan add kita sebab x kenal kita.

wah!

alhamdulillah. :)

alhamdulillah atas segala nikmat.

kecewa? biasalah tu lumrah manusia.

the important things is,

hikmah yang tersembunyi tu kita dah nampak dengan jelas lagi terang.
clean and clear.


terima kasih. :)


last ; ye saya tua dengan sia-sia, tapi saya takkan sia-siakannya.

NUR HANA BUSHRA.





kedek kedek kedek bunyi tapak kaki kecil itu dari luar.
kaki siapa lagi paling kecik dirumah ni, dan yang berjalan macam nak terbang, x pernah stabil, macam menari pon ada. :)

" nana.. "

terus terjengul muka itu di sebalik langsir bilik.
ber t-shirt abangnya, dan berseluar baju melayu abangnya.

terus dia menyandarkan badan ke katil, dan menjenguk laptop, berkara wajib, spot check kak chik buat ape.

" nana maye doh? "

" aye doh.. "

" ngan sapo? "

" ummi.. "

" ummi maye doh? "

" dok agi.. "

" pahtu nana maye ngan sapo? "

" nga kak teh. "

" kak teh dok mandi tu? "

" na dok maye agi. "

" haaa nana x maye ag.. "

" nak aik.. "



pandai dia menjawab, adik siapakah?

" nana, nana. pandai dih. kak chik nk tulis biya k.ngah baco la.. "

lantas ku mencapai laptop, mahu berblogging lagi kamu? maghrib ni.

kejap je, kejap je. nak cite kat k.ngah ni, nak cakap nana makin nakal pot pet pot pet.

usai menulis tajuk,

dan tiba-tiba, eh, kenapa gelap ni?

AAARRGGHH!


" nana, bakpo nana tutup charger laptop k.chik................ ?!?! "

terlupa bahawa battery tiada dilaptop.

oh, nana mengajar kak chik bahawa, maghrib bukan untuk berblogging!

HAHAHAHA.

xoxosayangnananbuyonanannanananxoxo. :D

urgh.

the most hatred clumsy jerky person is,

who is giving, and want to be paid back.

gila ke?

ada wa suruh lu bagi ke?



hilang pahala sebab ngungkit!

step aside.

stepping aside,
give u ways, to go.

after one by one,
i let them go.

please, dont hold a grunch on me.

bec my reasons for asking u to go,
is created by u.


naaa, its for goodsSsssS.
thousands of goods.

bec u can't see me without an eyes.


yeps, let them go, they are not yours, and u r not even theirs.


bismillahirrahmaanirrahim,
qul a'u zubirabinnas, maliki nnas,
ilaahin nas, min syarril was waa sil khannas,
allazi yuwaswisufi sudhurinnas,
minaljinnati wannas.

ya Allah,
im asking u, for ur protection, from peoples, that will burn me in hell.

it is wrong to say that, bec u urself are not protecting urself.

astaghfirullahaal azim.





im sory, u can't say that u see the beauty of a girls, just bec she gives u anything.
bec, u r totally wrong.
what she gives u, someday will crush on urself.


im stepping aside, as i know, that u know where is the way out.


; currently not talking about guys 100%.

air ganti petrol. cool.

untuk pertama kalinya kereta saya mati di tengah jalan.
AAARRGHHH!

sekali excident,
dan sekali mati tengah jalan.

anda tahu kenapa?

yes, kerana petrol digantikan dengan air.

dilakukan oleh engineer berjaya kita, benjie da edwardian.

salah kak chik ke benjie g parking kete dekat tempat benjie main ngan anak ikan.
salah kak chik ke benjie.

isi air dalam kolam ikan sudah la benjie,

TAK PAYAH LA ISI DALAM TANGKI VIVA TUH.

adoyaiii..!

1st day kereta biasa lg, abi dah suruh isi minyak penuh2.
and last night, petang lepas amik ateh & faqih, jambatan tu kompem lah jammed. dah berhenti tu dia tersedak2. abi cakap free gear pas2 main minyak kuat2.

dan masa traffic light tu, mmg mengaumlah kereta, main minyak lah katakan, ateh sebok tutup muka, malu!

nak malu kete bunyi kuat, atau nak malu kete mati tengah jalan? dush!



masa berhenti bolehlah, masa tengah jammed, nak free gear celah mana. memamng terketar2 la, x pernah bawak kete bermasalah neh.

dan seperti yang dijangka,matilah kereta itu. waargh!

kind of freak. freaking awsome lah!

start2 hidup je, tapi mana bleh tekan minyak kuat2, tengah jammed ni, bukan manual ni, tekan kuat2 minyak uh jawabnya langgar orang depan la.

dan what i realized is,
mulut ni asyik cakap benda bukan2, sheat lah, sheat je kot. tapi dalam hati la. kalo ateh dengar kena ketuk. lega baru la alhamdulillah haa.
tolong pukul madihah ni! dah jadi budak hape entah sekarang!

dan balik tu, bila bgtaw kete mati, terus abi bukak kete, well, abi kan super duper. satu tab manid nana dowh airnya. air plus minyak, sort of. banyak ag minyak, quite membazir la.

dan ingatkan dah habis disitu. namun begitu, kejadian berulang lagi. masa nak g ambik kakak sekolah, wa rally lu, punya la laju, and break, ada kete kat roundbout, break. baru breka kejap je, nak tekan balik, eh x gerak. eh x gerak. x gerak weeeh.

tengah2 roundbout wehhh. x tengok keadaan pun, tengok gear, start balik, nak jalan nampak lori. well, im on the middle of the junction. nasib baik lori tu slow. ya Allah!! [ macam aznil cakap ]

pas2, mmg x puas hati la, takut tu dah x, tapi frust, ape yang x kena lagi ni.

dah tu jalan je. ambik kakak.

nanti abi balik report abi. pheuuw~

dua kali kereta mati. mati tengah jalan. mampus. maka, masukkanlah air dalam tangki minyak anda. terima kasih benjie hensem! tabik jettak~

born to wait.

:)
its such , naa, it is sweet, but m not gonna say its valuable.


dudes, are u gonna wait for a girl, that do stole your heart,
accept u as a boyfriend for a several days, and then, having someone else, after somebody else, and keep blogging and uploading their 'sweet+couple+memories' , which is u can read it, and then, u were saying, u will wait for her.

argh, i dont know it is valid, or even valuable.

jealous?

maybe.

but, frustrated bec of the stupidity of love?

totally yes.


adoyai, there is only one such question in my head, perlu ke?

ok fine, u had fall in love.

however, what i would see in my side is,

kalau that girl is worth to wait, than find.

well, kolot ke, old school ke,

i dont mind, at all.


andai dia seorang khadijah, mungkin layak kamu bergelar muhammad.

andai dia seorang fatimah, berjasakah kamu seperti ali?

andai dia seorang zulaikha, istimewakah kamu seperti yusuff?


ok, well, its my words, as translated by my own opinion.

a partner could be someone who will benefits u, here and there.



tapi logiclah, x kan a people who dont even touch sejadah over his lifetime, evendo born as a muslim, will rolled his eyes on a woman with a purdah.

naa, it is a fact, as a mentaliti i have. dush!

ok, i dont know.

i know nothing about a relationship between 12 to 19 years old child.
[haha! mentang2 la dah masuk doploh. dergh.]

if it is worth for u to wait, then do wait, and please, dont die. it will be sangat2 me-wasting-kan ur whole lifetime.

Aron Ralston pon boleh potong tangan sendiri, guna pisau tumpul, untuk survive, bec he knows, if he keep waiting for someone to come, its just wasting, and if he do, he will die. thats all.


a simple life quote ;

if u love somebody, ur point is just to make him/her happy.
if, if he/she will be happy just without u in their side, then, leave them.

seriously, bodoh kalau main paksa2 orang x sudi ni. TAK BERBALOI.

naaah, m not a love doctor.
just hold on a sentence, tak perlu mengharap pada yang tak sudi.

pak cik katak pon paham, kalau saya tak sudi dia duduk dekat sink dapur, dia akan blah awal2, daripada kena masuk plastik baling ke laut. memang makin buat orang benci ada la.

HAHA.


nak jadi begini?

ehem.

saya ada sepupu.
nama sepupu saya muhammad sabqi lochman.

saya ada traffice mende entah,
ada visitor dari wilayah persekutuan kuala lumpur, for a several time.

well, blog saya ni memang la x pernah dikunjung orang.

tapi papepon,
orang tu suka tinggalkan tapak kaki

sebab dia suka tinggal tandatangan dia

=____________=

==

+____________+''

=____________=''





so, saya rasa dia stalk saya lah!
HAHAHAHAHAHAHAHAHAH!
Rasulullah (Sallallaho alaihe wasallam) said, "The contrast between a person who glorifies Almighty Allah and one who does not remember Him is like that between the living and the dead."

Giving up doesn't always mean you are weak; sometimes it means that you are strong enough to let go. ~

Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts. ~
then, its better for not finding a reason to broke it.

لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه;
None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.


do love urself,
and do love others,
because u will get one if u be one.

thank you. :)