kisah cinta seorang ustaz muda.

baru sahaja usai membaca metro online, yang mempertikaikan kelayakan mana-mana ustaz muda, yang belum grad dari university al-azhar, tetapi mengatakan sudah grad, dan dengan beraninya berkuliah dengan merata2. maka ustaz-ustaz ini mungkin akan dibanned, kerana hadir tanpa segulung ijazah.

maka di akhirat nanti, berbungkus-bungkus clear folder yang berisi certifications tu ke yang korang nak tunjuk?

its all about the politics actually, diorang pertikaikan, sebab mostly those ust yang bagi kuliah ceramah, pakai kopiah putih, mmg yang diorang nampak sebagai pengganas yg boleh bawak masuk ISA lah kot. kot je. 12% of kot. haha. so, sebab takde ijazah, maka tak layak la mereka2 ini memberi seciput ilmu kepada yang lain. begitulah kisahnya mungkin.


ok, BACK TO THE TOPIC.

actually, its aint a story of cinta seorang ustaz, tetapi a few randomly question that have been in my head for a decade. wakakaka.

ok, bila anda bertaraf ustaz, ustaz la memane pon, IIUM ke, oxford ke, al-azhar ke, dan anda single-mingle, mahupun bertunang, maka wajarkan anda membuat those status bout love things?

baiklah, mungkin hal yang sedemikin ditujukan kepada Pencipta kita, tapi kalau kekanak yang tak pernah belajar balaghah ni tak paham, nak buat canne? what goes on their mind can be, waaa, comellnya ustaz ni bercinta, nak cari boyfriend ustaz jugak laaa. sweetnya, dah la hensem, pandai ngaji, jadi imam, romantic gilaa pulak tu.

ok, whatever it is. gua yang belajar balaghah pon tak paham sebenarnya ayat-ayat cinta yang cukup tinggi statusnya itu. bukan sekali, berkali2. dan dalam comment2 pon, cakap perkara yang menimbulkan syak wasangka.

benarlah, dia yang lebih mengetahui pasal dirinya, dan orang luar tu tak tahu. maka adakah tidak mengapa bila membuatkan orang-orang luar tu becakap belakang, ngumpat, teka yang bukan-bukan gitu? kan dah jadi fitnah. pembuat fitnah tu mmg la berdosa, orang yg membuatkan fitnah itu timbul pun berdosa kan sayang?

entah sape la sayangnya. silly.

maka, maka, bukanlah mahu berbicara pasal sesiapa, seriously, ini secara umum.

UMUM.

untuk menjadikannya umum, saya tambah lagi kisah itu, ketika dalam persatuan, dia serious, thiqah, dikagumi. tetapi dalam facebook, waaah! ok gua tak cakap papa.

lagi, add kawan berjuta2. tak salah kawan berjuta, tapi, its something like, u sold urself out. haha.

tade la, korang kan guna facebook cun melecun, manede yang mengarut, status sume best2 gempak. bukan cam gua, LOL sana, ROFL sini. HOHOHOHOHO.

nak tambah lagi, dulu pernah jumpa dalam friendster, tajuknya, ustaz dan ustazah MAAHAD. location, kota bharu kelantan. maka, its stands for MAAHAD MUHAMMADI LELAKI DAN MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN. gua hangin la jugak. hangin banyak agaknya. takde la, its a couple page. insyaAllah pasangan tu dah kawen. kan friendster kan dia info dia banyak.

contoh mcm hobbies : ustaz suka basuh kereta, ustazah pula suka siapkan ustaz minum petang.

work as : ustaz cari duit, ustazah pulak kena la masak sedapsedap untuk ustaz, tunggu ustaz balik.

banyaak lagi laa, dan ayatnya lebih lugaw sebenarnya. ok drop that.

then i left some comments on that friendster, panjang rasanya, tapi yang gua ingat : encik dan puan maahad, maaflah untuk berkata-kata, mungkin korang dari maahad, dah kahwin, sweet. masalahnya tak semua dari maahad dah kawin dan sweet couple mcm encik dan puan maahad ni. such as ur page present us as a whole.

ok, seriously gua dah tak ingat, masa tu baru form 2 rasanya, sekarang dah 20 tahun. mana nak ingat. HUAHAHAHAHAHA.

lagi, kisah ustaz ustazah yang sedang dalam tempoh pertunangan. yang ini dekat tagged rasanya. untuk menyedapkan cerita, ustazah tu pakai purdah. cantiknyewww~
antara comment diorang,

.abang, abang nak makan ape malam ni? boleh ayang masakkan.
..alaa, ayang masak pun, bukan abang boleh makan betul2 pun.
. hehe, tunggu kita kahwin ye bang, nanti ayang masak sedap-sedap.
..ye sayang, abang tujukan nasyid kasih kekasih untuk ayang, dari inteam, dengar taw sayang
. eee comelnyaa abang ni.! terima kasih abang! ayang sayang abang demi Allah.

ok overr. gua yang over. sebab gua bukan penghafal dialog. its just something like that. its just as an example of what i had ever read before.

ok lah, tak kisah la ustaz muda ke ustaz tua. ustazah comel ke uztazah rock, saya harap, apabila saya menggelarkan anda ustaz ustazah, ada sesuatu pada diri anda, yang harus dihormati sebagai ustaz, bukan sekadar untuk beracting sopan semata2.

maka, maka lagi, entah, xde conclusion. tak tahu nak cakap ape la pulak. tentibew law yew.

ok, jaga diri ye ustaz usazah, may ur title, really presents u as a YOU. :) all the best, may Allah bless.


DAN SAYA MINTAK MAAF UNTUK SEGALA KETERLANJURAN KATA-KATA SAYA, seriously sorry for my each mistakes.

my blog, still in an offline mode. yet.

LOL.

lamanya tak menulis.
menulis untuk ape sebenarnya ya.

andai coretan itu sekadar sebuah kisah cinta mainanmu, yang berlaku setiap hari dalam hidupmu, bisakah kau ajarkan aku, seharusnya bagaimana harus aku menjawab pertanyaan Penciptaku kelak, tatkala aku disalahkan, kerana berkongsi perkara yang melarakan.

ingin sekali aku tahu secubit jawapan, yang bisa melepaskan aku dari segunung dosa, atas sebaris tulisanku yang boleh membawa kata-kata nista, mahupun dusta.

ok, off that mode.

frankly speaking, i was fade up to write because im afraid, of what im writing about, gonna be the topup on my sinsss, yang dah bertambun bertimbun already.

Allahu rabbi.

sayang tok wan.

12.16 malam.

mukminah baru je pm, eh lewat tidur, esok tak sekolah ke?

HAHA. memang la aku sekolah kan. adik-adik yang sekolah, aku yang menyiapkan sekolah.

ok whatever.

tadi bawak tok wan pergi clinic, tok wan kena injured. eh! inject ah mek. [mengantok]
high blood pressure kata doctor itu. sebab tu tok wan pening-pening. dan saya yang nak pitam masa tok wan kena inject. dan saya yang tutup mata benjie, benjie jangan tengok! benjie pulak yang tarik tangan, kenapa? tak boleh kak chik takut. HUAHUA.

dan tadi lepas basuh kaki, tengok pintu bilik tok wan terbukak luas, lampu tak tutup. dan jenguk tengok, tok wan tidur, kipas tak bukak, dan banyak nyamuk gigit tok wan. kesian tok wan..

kesian tok wan..
serious. sebab selalu biar je che dah jaga tok wan. che dah ni. haaa, ni nak marah ni.

ye la, saya ni cucu yang . ok takdepape.


nyamuk mmg banyak, kat screen laptop ni pun banyak. dan dah banyak kali sangat gaduh ngan nyamuk. lain kali la nyamuk kita gaduh ye.

kesian tok wan balik.
ye la siapa tak kesian tok wan..
tok wan tu haa, boleh tak nak cakap tok wan poyo je rasa kuat lagi?
HEHE.

maaf. tok wan dah berumur dah, tok wan tak larat la. ceeh, gua pulak yang memandai.

tapi tok wan selalu nak buat benda sendiri. nak tolong tak nak. kalau nak pun tak cakap nak. haaa, itulah warga emas ye adik-adik. mereka lain dari kita. its just like, they goes back to a baby. semua tak kena. agaknya.

:) 1st time buat post pasal tok wan.
tok wan, achik sayang tok wan. kalau tok wan sayang orang, tok wan bagitahu ape yang tok wan nak ye.

orang boleh tolong yang orang nampak je, yang tak nampak, tok wan la tolong orang, tolong bagitahu ape dan mengapa, tentang segalanya. :)

kalau inject tu tak jadi, kita g inject lagi ye. x kisahlah nak pergi klinik ceruk mana pun. zaitun ke, zaini ke, madihah ke. HUAHAHA.

P/S ; mcm best je tengok jarum besauu itu. lagipun tok wan cakap tak sakit, kalau tak sakit kita inject lagi. oyeah! HAHA.



i dont know what i had write. tomorrow ill read it back, and considered it either should be here or in the draft. gracias muchas. ma'assalamah.

im not broke, im just a broken hearted man.

how can i moved on when im still in love with you.

someone i waiting for, a days a month, a years.

cause if one day you wake up and find that your missing me,
and your heart starts to wonder where on this earth i could be,
thinking maybe ull come back into te place that we met,
and you see me waiting for you, on the corner of the street.

there are no holes in his shoes, but a big hole in his world.

the script - man who cant be moved.



i do addicted to this song. gila gila dengar berulang kali.
the script. tapi, i wonder, kenape ye saya tak pernah pun cari lagu-lagu mereka yang lain?

HAHA. something like, i can fall in love, only with one good part of his world, without knowing the rest of his greatest or even disasters world.
:)


sudah lenakah kamu?

kudaku dipacu laju..
selaju kudratku..

sementelah, ia berhenti,
sudah lelahkah kamu?
inikah saja usahamu?
sekecil itu sahaja baktimu?

apakah kamu sudah mahu lena wahai tentera?
amankah kamu dengan keadaan dunia?
puaskan kamu dengan apa didepan mata?
butakah kamu untuk melihat disebalik bahtera?

ahh!
mungkin kamu sudah selesa,
terlalu selesa berdiam dikamarmu,
tidak segankah kamu bertakuk melekuk dikamarmu itu?

andai kamu puas dengan nikmat dunia,
terjaminkah kamu dengan nikmat syurga?

andai ini titik rehatmu,
sudah menggunungkah cucur baktimu?

benar,
kamu anak yang mempunyai kamar,
dibesar dididik dikamarmu,
apa yang kamu lihat, itu yang kamu dapat.
maka, hanya itu yang kamu ucap.

lantas,
tiadakah usahamu untuk mengintai dibalik kamarmu itu?

tidakkah kamu melihat, bayamu yang terlompat dalam mabuk dunia,
tidakkah kamu melihat, adikmu yang merangkak mengutip sisa,
tidakkah kamu melihat, dewasamu yang ditindas dirampas harta benda,
tidakkah kamu melihat, manusiamu hanyut dalam pangkuan lena.

lalu,
apakah kamu?
siapakah kamu?
dimanakah kamu?


pantas benar detik kamu berhenti memacu.
puas benar hatimu dengan usahamu.

benar, usahamu telah ditabur jauh, seluruh, segala, setiap pelusuk.

namun, berapakah tangan yang menyahut usaha itu?
atau, berapakah tangan yang menggodam usaha itu?
atau, berapakah tangan yang menakluk usaha itu?
atau, berapakh tangan yang masih di awangan, cuba menggapai usahamu?

bahagiakan mereka,
kecewakah mereka..

kudaku, ku pacu laju,
selaju detak jantungku.

bosankah?

tidak, nikmat yang kukecapi belum terbayar untuk aku mengatakan bosan.

lelahkah?

tidak, dosaku terlalu menggunung untuk aku berhenti bersenang lenang.

bernilaikah?

aku hanya manusia yang mencuba dan berusaha,
hadiah bagi kudrat yang kucurahkan, biarlah pemilikku yang menentukan.

biarkan aku kekal memacu kudaku,
jangan engkau berkata-kata hanya untuk meletakkan batu-batu dijalanku.

kerana aku milik Pemilikku.


ed.

male.

yeah, i am gilaw.

my fb look like im a male.

i know that, no need to say anything.

tu pun dah berapa kali same girl say hye.

i dont know what to reply. ikut hati mmg nak,

hye awak, sihat? dah makan? dah minum?

tapi mcm kejam mamat lah pulak nak mainkan orang.

biasalah gender tu kan ditulis lowest sekali, dekat info pulak tuh.

sp, they dont know im a girl. and im not saying im happy with that, but im totally owkay. HAHAHAHA.


dan as the result, baru la orang yg kenal kita, tapi tak kenal kita, will removed kita, dan orang yang kenal kita, takkan add kita sebab x kenal kita.

wah!

alhamdulillah. :)

alhamdulillah atas segala nikmat.

kecewa? biasalah tu lumrah manusia.

the important things is,

hikmah yang tersembunyi tu kita dah nampak dengan jelas lagi terang.
clean and clear.


terima kasih. :)


last ; ye saya tua dengan sia-sia, tapi saya takkan sia-siakannya.

NUR HANA BUSHRA.





kedek kedek kedek bunyi tapak kaki kecil itu dari luar.
kaki siapa lagi paling kecik dirumah ni, dan yang berjalan macam nak terbang, x pernah stabil, macam menari pon ada. :)

" nana.. "

terus terjengul muka itu di sebalik langsir bilik.
ber t-shirt abangnya, dan berseluar baju melayu abangnya.

terus dia menyandarkan badan ke katil, dan menjenguk laptop, berkara wajib, spot check kak chik buat ape.

" nana maye doh? "

" aye doh.. "

" ngan sapo? "

" ummi.. "

" ummi maye doh? "

" dok agi.. "

" pahtu nana maye ngan sapo? "

" nga kak teh. "

" kak teh dok mandi tu? "

" na dok maye agi. "

" haaa nana x maye ag.. "

" nak aik.. "



pandai dia menjawab, adik siapakah?

" nana, nana. pandai dih. kak chik nk tulis biya k.ngah baco la.. "

lantas ku mencapai laptop, mahu berblogging lagi kamu? maghrib ni.

kejap je, kejap je. nak cite kat k.ngah ni, nak cakap nana makin nakal pot pet pot pet.

usai menulis tajuk,

dan tiba-tiba, eh, kenapa gelap ni?

AAARRGGHH!


" nana, bakpo nana tutup charger laptop k.chik................ ?!?! "

terlupa bahawa battery tiada dilaptop.

oh, nana mengajar kak chik bahawa, maghrib bukan untuk berblogging!

HAHAHAHA.

xoxosayangnananbuyonanannanananxoxo. :D

urgh.

the most hatred clumsy jerky person is,

who is giving, and want to be paid back.

gila ke?

ada wa suruh lu bagi ke?



hilang pahala sebab ngungkit!

step aside.

stepping aside,
give u ways, to go.

after one by one,
i let them go.

please, dont hold a grunch on me.

bec my reasons for asking u to go,
is created by u.


naaa, its for goodsSsssS.
thousands of goods.

bec u can't see me without an eyes.


yeps, let them go, they are not yours, and u r not even theirs.


bismillahirrahmaanirrahim,
qul a'u zubirabinnas, maliki nnas,
ilaahin nas, min syarril was waa sil khannas,
allazi yuwaswisufi sudhurinnas,
minaljinnati wannas.

ya Allah,
im asking u, for ur protection, from peoples, that will burn me in hell.

it is wrong to say that, bec u urself are not protecting urself.

astaghfirullahaal azim.





im sory, u can't say that u see the beauty of a girls, just bec she gives u anything.
bec, u r totally wrong.
what she gives u, someday will crush on urself.


im stepping aside, as i know, that u know where is the way out.


; currently not talking about guys 100%.

air ganti petrol. cool.

untuk pertama kalinya kereta saya mati di tengah jalan.
AAARRGHHH!

sekali excident,
dan sekali mati tengah jalan.

anda tahu kenapa?

yes, kerana petrol digantikan dengan air.

dilakukan oleh engineer berjaya kita, benjie da edwardian.

salah kak chik ke benjie g parking kete dekat tempat benjie main ngan anak ikan.
salah kak chik ke benjie.

isi air dalam kolam ikan sudah la benjie,

TAK PAYAH LA ISI DALAM TANGKI VIVA TUH.

adoyaiii..!

1st day kereta biasa lg, abi dah suruh isi minyak penuh2.
and last night, petang lepas amik ateh & faqih, jambatan tu kompem lah jammed. dah berhenti tu dia tersedak2. abi cakap free gear pas2 main minyak kuat2.

dan masa traffic light tu, mmg mengaumlah kereta, main minyak lah katakan, ateh sebok tutup muka, malu!

nak malu kete bunyi kuat, atau nak malu kete mati tengah jalan? dush!



masa berhenti bolehlah, masa tengah jammed, nak free gear celah mana. memamng terketar2 la, x pernah bawak kete bermasalah neh.

dan seperti yang dijangka,matilah kereta itu. waargh!

kind of freak. freaking awsome lah!

start2 hidup je, tapi mana bleh tekan minyak kuat2, tengah jammed ni, bukan manual ni, tekan kuat2 minyak uh jawabnya langgar orang depan la.

dan what i realized is,
mulut ni asyik cakap benda bukan2, sheat lah, sheat je kot. tapi dalam hati la. kalo ateh dengar kena ketuk. lega baru la alhamdulillah haa.
tolong pukul madihah ni! dah jadi budak hape entah sekarang!

dan balik tu, bila bgtaw kete mati, terus abi bukak kete, well, abi kan super duper. satu tab manid nana dowh airnya. air plus minyak, sort of. banyak ag minyak, quite membazir la.

dan ingatkan dah habis disitu. namun begitu, kejadian berulang lagi. masa nak g ambik kakak sekolah, wa rally lu, punya la laju, and break, ada kete kat roundbout, break. baru breka kejap je, nak tekan balik, eh x gerak. eh x gerak. x gerak weeeh.

tengah2 roundbout wehhh. x tengok keadaan pun, tengok gear, start balik, nak jalan nampak lori. well, im on the middle of the junction. nasib baik lori tu slow. ya Allah!! [ macam aznil cakap ]

pas2, mmg x puas hati la, takut tu dah x, tapi frust, ape yang x kena lagi ni.

dah tu jalan je. ambik kakak.

nanti abi balik report abi. pheuuw~

dua kali kereta mati. mati tengah jalan. mampus. maka, masukkanlah air dalam tangki minyak anda. terima kasih benjie hensem! tabik jettak~

born to wait.

:)
its such , naa, it is sweet, but m not gonna say its valuable.


dudes, are u gonna wait for a girl, that do stole your heart,
accept u as a boyfriend for a several days, and then, having someone else, after somebody else, and keep blogging and uploading their 'sweet+couple+memories' , which is u can read it, and then, u were saying, u will wait for her.

argh, i dont know it is valid, or even valuable.

jealous?

maybe.

but, frustrated bec of the stupidity of love?

totally yes.


adoyai, there is only one such question in my head, perlu ke?

ok fine, u had fall in love.

however, what i would see in my side is,

kalau that girl is worth to wait, than find.

well, kolot ke, old school ke,

i dont mind, at all.


andai dia seorang khadijah, mungkin layak kamu bergelar muhammad.

andai dia seorang fatimah, berjasakah kamu seperti ali?

andai dia seorang zulaikha, istimewakah kamu seperti yusuff?


ok, well, its my words, as translated by my own opinion.

a partner could be someone who will benefits u, here and there.



tapi logiclah, x kan a people who dont even touch sejadah over his lifetime, evendo born as a muslim, will rolled his eyes on a woman with a purdah.

naa, it is a fact, as a mentaliti i have. dush!

ok, i dont know.

i know nothing about a relationship between 12 to 19 years old child.
[haha! mentang2 la dah masuk doploh. dergh.]

if it is worth for u to wait, then do wait, and please, dont die. it will be sangat2 me-wasting-kan ur whole lifetime.

Aron Ralston pon boleh potong tangan sendiri, guna pisau tumpul, untuk survive, bec he knows, if he keep waiting for someone to come, its just wasting, and if he do, he will die. thats all.


a simple life quote ;

if u love somebody, ur point is just to make him/her happy.
if, if he/she will be happy just without u in their side, then, leave them.

seriously, bodoh kalau main paksa2 orang x sudi ni. TAK BERBALOI.

naaah, m not a love doctor.
just hold on a sentence, tak perlu mengharap pada yang tak sudi.

pak cik katak pon paham, kalau saya tak sudi dia duduk dekat sink dapur, dia akan blah awal2, daripada kena masuk plastik baling ke laut. memang makin buat orang benci ada la.

HAHA.


nak jadi begini?

ehem.

saya ada sepupu.
nama sepupu saya muhammad sabqi lochman.

saya ada traffice mende entah,
ada visitor dari wilayah persekutuan kuala lumpur, for a several time.

well, blog saya ni memang la x pernah dikunjung orang.

tapi papepon,
orang tu suka tinggalkan tapak kaki

sebab dia suka tinggal tandatangan dia

=____________=

==

+____________+''

=____________=''





so, saya rasa dia stalk saya lah!
HAHAHAHAHAHAHAHAHAH!
current song ; like only a woman can,brian mcfadden, videos of damon+elena. cool vid, ya, bec mr somerhalder as a damon is cool.

sememangnya di rumah. bercuti untuk 7 bulan.
ye la, menyahut seruan kerajaan kan.

ada bau hangit kat dapur, tapi malas nk tengok.




ok, pergi tengok jap.

dan, encik amir asyraf sedang goreng cekodok sampai hangit. haha.




tadi terbaca status seorang kawan,amat frust katanya. erm, tulisnya la.and there is a comment ; nk tahu cote bca kat blog sy.
see ; blog is ur diary , ur private diary i meant.
x kisahlah. they have their own right.

dan kestressan dia adalah kerana result exam rasanya.
dan saya sedar ; rupanya bukan sy sahaja yg x suka gagal.
kejam ayat weh. ok, rupanya, kegagalan itu amat pahit. and they might had it often, and me, just once. once, yg 2 pon x sempat feeling habis, terlebih hormon redha.
xde lah, redha tetap redha, tp cuak tu teramat, yang penting bila dah habis, bertawakkal lah.


lagi ; sebenarnya i ddnt expecting that there is a worlds for blogger, means, the live with it. follower beribu, gathering, comments beratus, it is cool. tapi kan, im wondering, how many times do they spend on their keyboard. hehe.

xde la, i know they r oredy hebat amat on that. kira tip top lah sume.

ain't like me. bukak seminggu sekali, kot. kalau dh lupa x bukak la berzaman, kalau bersemangat bukak la tiap jam. wee~
x pe lah, im not a blogger in list pon. buat blog sbb tengok org ada, kita nk jugak. then, pandai buat pandai la bertanggungjawab ye kakak. :)

boleh pulak bicara tentang dikir. :P

okay, its also a lame song.
entah kat mana la dengar ni, abe qih la ajar kak chik ni.

tapi saya suka lyrics dia, bec its a story.

tapi bila diutarkan pada seseorang yang bergelar lelaki,
dia marah.
marah weh.
katanya ; bangga la tu orang buat lagu macam tu?
bangga la orang puji2 mengidam kat dia?
rasa hebat sangat la tu?

hadeih..

tak sangka la pulak boleh dilihat dari sudut itu.

sekarang, inilah bukti,
lagu memuja wanita itu haram.
evendo lagu lain berlambak, tapi dah lagu ni je yang difahami maksud,
yang ni je yang dia hentam.

HARAM. HARAM puji wanita.

teringat suatu ketika ketika memuji seorang ustazah,

'ustazah, jubah ustazah cantik la, corak dia comel'

dan kemudian, ustazah tu ucap terima kasih, tapi lepas tu, beliau x berhenti bertahmid.
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

terdetik di hati, erk, ustazah terlbeih perasan ke? (astaghfirullah! )

dan bila akal ni berfungsi sedikit,
alhamdulillah bermaksud, segala puji bagi Allah,
dan beliau mengucapkan itu bagi mengelakkan hati jadi riak, dan memindahkan puji pujian itu kepada Allah. [entah.betul.tidak.ayat.neh]
subhanallah..
kalau kita, kalau saya la,
saya buat tataw je,
bangga mungkin ada sedikit, tapi banyak buat poyo je. sebab tataw nk bg respon ape.
dan ustazah, pujian baginya adalah pujian untuk penciptaNya.


ok, back to the topic.
category lagu ni dalam dikir, tapi asal xde hu ha hu ha tu, dan boleh didengar, dengar la jugak jarang2.

> daripada dengar lagu ambo rasa nak bini yang benjie nyanyi.
hadoi, sapo la ajar neh.

megat nordin, ambo raso bekeney lyrics ;

Baru tengok ambo raso bekene,
Ore jangok serto come,

Ore sedap kelih amboi kulit putih,
Lemoh lembut gayo baik budi bahaso,
Sari tok kelih aii nok duduk toklih,
Ati dale dado toktau nok kato..

Tapi ambo bimbe takutnyo laye,
Mugo balik kawe serbo serbi kure,
Demo ore come serto sedap kelih,
Ramai ore bekene buleh tehe nok pilih..

Baru tengok hati bekene...

Duk nati-nati, nati nok tengok,
Puah bediri ambo duduk congok,
Duk tunggu-tunggu, tunggu nok kelih,
Dipasar minggu di wokaf che yeh...

Bo moleknyo lalu nok tegur raso malu,
Nok sebut tok keno mugo tak tahu namo,
Bimbe takutnyo maroh ke buleh pekdoh,
Ambo hile gamok dio tengok ambo tengok...

Napok-napok tu ado gayo
Ambo senyum gak dio suko,
Nyo mari brani gak sreto metro
Ado giye doh balik ambo...

Baru tengok hati bekene...

Chorus..

Ambo cubo nok masuk dekat,
Kalu buleh ambo nok tanyo,
Kalu sudi tolonglah jawab,
Adik manis siapo namonyo...

:D
buat poyo je~~

Egypt's Muslim Brotherhood

The Muslim Brotherhood, or al-Ikhwan al-Muslimun, is Egypt's oldest and largest Islamist organisation.

Founded by Hassan al-Banna in the 1920s, the group has influenced Islamist movements around the world with its model of political activism combined with Islamic charity work.



The movement initially aimed simply to spread Islamic morals and good works, but soon became involved in politics, particularly the fight to rid Egypt of British colonial control and cleanse it of all Western influence.

Today, though officially banned and subject to frequent repression, the Ikhwan lead public opposition to the ruling National Democratic Party of President Hosni Mubarak, who has been in power since 1981.

While the Ikhwan say that they support democratic principles, one of their stated aims is to create a state ruled by Islamic law, or Sharia. Their most famous slogan, used worldwide, is: "Islam is the solution".


The Ikhwan's most frequently used slogan is: "Islam is the solution"

Revolution
After Banna launched the Muslim Brotherhood in 1928, branches were set up throughout the country - each running a mosque, a school and a sporting club - and its membership grew rapidly.


Hassan al-Banna was assassinated by an unknown gunman in 1948
By the late 1940s, the group is believed to have had as many as two million followers in Egypt, and its ideas had spread across the Arab world.

At the same time, Banna created a paramilitary wing, the Special Apparatus, whose operatives joined the fight against British rule and engaged in a campaign of bombings and assassinations.

The Egyptian government dissolved the group in late 1948 for attacking British and Jewish interests. Soon afterwards, the group was accused of assassinating Prime Minister Mahmoud al-Nuqrashi.

Banna denounced the killing, but he was subsequently shot dead by an unknown gunman - believed to have been a member of the security forces.

In 1952, colonial rule came to an end following a military coup d'etat led by a group of young officers calling themselves the Free Officers.

The Ikhwan played a supporting role - Anwar al-Sadat, who became president in 1970, was once the Free Officers' liaison with them - and initially co-operated with the new government, but relations soon soured.


>Egypt's oldest and largest Islamist organisation
>Founded by Hassan al-Banna in 1928
>Has influenced Islamist movements worldwide
>Mixes political activism with charity work
>Banned from open political activity
>Rejects use of violence and supports democratic principles
>Wants to create a state governed by Islamic law
>Slogan: "Islam is the Solution"
>After a failed attempt to assassinate President Gamal Abdul Nasser in 1954, the Ikhwan were blamed, banned, and thousands of members imprisoned and tortured. The group continued, however, to grow underground.

This clash with the authorities prompted an important shift in the ideology of the Ikhwan, evident in the writing of one prominent member, Sayyid Qutb.

Qutb's work advocated the use of jihad (struggle) against jahili (ignorant) societies, both Western and so-called Islamic ones, which he argued were in need of radical transformation.

His writings - particularly the 1964 work Milestones - inspired the founders of many radical Islamist groups, including Islamic Jihad and al-Qaeda.

In 1965, the government again cracked down on the Ikhwan, executing Sayyid Qutb in 1966 and making him a martyr throughout the region.





Crackdown
During the 1980s the Ikhwan attempted to rejoin the political mainstream.


The Muslim Brotherhood is officially banned and subject to frequent repression
Successive leaders formed alliances with the Wafd party in 1984, and with the Labour and Liberal parties in 1987, becoming the main opposition force in Egypt. In 2000, the Ikhwan won 17 seats in the People's Assembly.

Five years later, the group achieved its best election result to date, with independent candidates allied to it winning 20% of the seats.

The result shocked President Mubarak. The government subsequently launched a crackdown on the Ikhwan, detaining hundreds of members, and instituted a number of legal "reforms" to counter their resurgence.

The constitution was rewritten to stipulate that "political activity or political parties shall not be based on any religious background or foundation"; independent candidates were banned from running for president; and anti-terrorism legislation was introduced that gave the security forces sweeping powers to detain suspects and restrict public gatherings.

Leaders of President Mubarak's ruling National Democratic Party (NDP) also worked hard to reduce the likelihood of further opposition gains in the November 2010 parliamentary elections.

But their efforts backfired somewhat - the failure of candidates allied to the Ikhwan to win a single seat in the first round was accompanied by allegations of widespread fraud.


The Muslim Brotherhood boycotted the second round of the November 2010 elections
The group subsequently joined other opposition parties in announcing a boycott of the second round, and the NDP was left in the embarrassing situation of taking more than 80% of the seats in the People's Assembly.



The continued repression of the opposition was one of the main triggers for the mass anti-government protests by thousands of Egyptians in late January 2011, which saw the NDP's headquarters in Cairo set on fire.

The Ikhwan were blamed for fomenting the unrest, but its deputy general guide, Mahmoud Izzat, insisted it was a popular uprising.

"We are part of the people. The people are demanding the basics - mainly the necessities of life - and they have the right to do so. The people also demand their freedom and the dissolution of the fake parliament," he told al-Jazeera TV.

"The youths want the demonstrations to be peaceful but the regime uses excessive violence against the youths, such as rubber bullets."

by ; BBC NEWS.

and im not that great to give a comment, my humble opinion, i think the news is being fair. :D

"Like Only A Woman Can"

an old song.
lama ke? lame la jugak.
setelah keberangkatan briAN mc fadden dari westlife,
dari BRYAN kepada BRIAN. his real name.

memang la termata banyak gossip pasal dia, dan memusuhi dia.
tapi x kisahlah. its just a song. yang mana baik ambik, yg x baik, leave it.
done.



I wasn't perfect
I done a lot of stupid things
Still no angel
I wasn't looking for forgiveness
I wasn't laid up by my pride
Just shocked by her attention

Did someone sign me up for love?
I didn't want it
But now I can't live without it

She changed my life
She cleaned me up
She found my heart
Like only a woman can
She pulls me up
When she knows I'm sad
She knows her man
Like only a woman can

She's kinda perfect
She's kinda everything I'm not
Yes, she's an angel
It's amazing how she's patient
Even more at times I'm not
She's my conscience

But who decided I'd be hers?
I want to hate them
Cause now I can't live without her

She changed my life
She cleaned me up
She found my heart
Like only a woman can
She pulls me up
When she knows I'm sad
She knows her man
Like only a woman can

Like only a woman can

But who decided I'd be hers?
I want to hate them
Cause now I can't live without her

She changed my life
She cleaned me up
She found my heart
Like only a woman can
She pulls me up
When she knows I'm sad
She knows her man
Like only a woman can.

bila aku jatuh cinta. :)

Posted on January 4, 2011 by razifbinmohamed




Allahu Rabbi aku minta izin

Bila suatu saat aku jatuh cinta

Jangan biarkan cinta untuk-Mu berkurang

Hingga membuat lalai akan adanya Engkau

…….

Allahu Rabbi

Aku mohon dan meminta

Bila suatu saat aku jatuh cinta

Penuhilah hatiku dengan bilangan cinta-Mu yang tak terbatas

Biar cintaku pada-Mu tetap utuh

…….

Allahu Rabbi

Izinkanlah bila suatu saat aku jatuh cinta

Pilihkan untukku seseorang yang hatinya penuh dengan kasih-Mu

dan membuatku semakin mengagumi-Mu

…….

Allahu Rabbi

Bila suatu saat aku jatuh hati

Pertemukanlah kami

Berilah kami kesempatan untuk lebih mendekati cinta-Mu

…….

Allahu Rabbi

Pintaku terakhir adalah seandainya kujatuh hati

Jangan pernah Kau palingkan wajah-Mu dariku

Anugerahkanlah aku cinta-Mu…

Cinta yang tak pernah pupus oleh waktu

…..

amin,wallahu'alam

http://razifmohamed.wordpress.com/

˙ɹǝʌǝ ɹǝʌǝu

i had never ever wished
never wished to have people know me.

i dont want anybody know me.

ddnt say that im ashame with my self, nope.
really not.

but i dont want people to know me.

tu je.
ape la susah sangat.

:)

kadang kadang saya nak je tanya semua benda yang saya nak tahu.

tapi, boleh ke?

kadang kadang saya nak je tanya beratus soalan,

agar saya dapat seribu jawapan.

kadang kadang saya nak je cakap macam mana saya nak cakap,

tapi, boleh ke?

kadang kadang saya harap orang tahu,

apa yang saya nak tahu.

tapi mereka tahu ke saya nak tahu.

kadang kadang saya mahu berbicara sewenangnya.

agar saya tahu segalanya.

kadang kadang .

kadang kadang macam nak masuk kandang.

susah bila hidup dalam keadaan tertanya tanya ni.

so, jaganlah malu bertanya. :)

gave.

JIMMY LIN DUI WANG LYRICS

xiang yi ke qian li wai de xin guang
wo men zhi neng dui wang
xiang xin ai bu hui shuo huang
zhi shi fen kai shou chang

wo deng hou de yuan wang
zhong shi shi wang
xiang liu xin yao yan que hui dui wang

ni de ai de li liang
ru he fei xiang
yao bu ke ji de yuan fang

yao yuan de xin guang zhi neng ning wang
ni shi fou yi yang
hui ba ai gua zai xin shang

man tian de xin guang jiu shuan gei wo
yi qian ge yuan wang wo zhi xiang huan ni
yi zhi pei zai wo de sheng pang




---------------------------------
Looking At Each Other
---------------------------------



Like the starlight thousands of miles away
We can only look at each other
Believe love does not lie
It's only stored separately

The hope I'm waiting for
Always ends in disappointment
Like the bright meteor crashing down

The power of your love
How does it fly
To the unreachable distance

We can only gaze at the faraway starlight
Do you still
Keep love on your mind

Even if a sky full of starlight gives me
A thousand wish, I only want to exchange for you
to be always by my side.

she said ;

i am not a princess,
not even a cindrella,
nor a lovely girl,
and not going to be a sweety at all.

could you please,
stop fall in love with me?

that what she told him,
and she didn't get any reply.

and wondering,
he is not replying because of understanding,
or offline?



.....

....

...

..

.




dergh ; tenet putus lagi. -.-''

:)

Today, upon a bus,
I saw a girl with golden hair.
and wished I was as fair.
When suddenly she rose to leave,
I saw her hobble down the aisle.
She had one leg and wore a crutch.
But as she passed, a smile.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 legs, the world is mine.
I stopped to buy some candy.
The lad who sold it had such charm.
I talked with him, he seemed so glad.
If I were late, it'd do no harm.
And as I left, he said to me,
"I thank you, you've been so kind."
"It's nice to talk with folks like you.
You see," he said, "I'm blind."
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 eyes, the world is mine.
Later while walking down the street,
I saw a child with eyes of blue.
He stood and watched the others play.
He did not know what to do.
I stopped a moment and then I said,
"Why don't you join the others, dear?"
He looked ahead without a word.
And then I knew, he couldn't hear.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 ears, the world is mine.
With feet to take me where I'd go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I've been blessed indeed, the world is mine.


Aku sayang kamu
Aku sayang DIA
Tanpa DIA kita tak mungkin bersua
Kerana DIA aku mampu lihat kamu
Kerana DIA aku boleh lihat dunia

Aku sayang kamu
Aku juga sayang DIA
DIA yang mengajar tentang semua
Tentang kehidupan
Tentang manusia
Tentang kamu
Jangan kamu pisahkan
Antara aku dan DIA
Andainya aku..
kau tinggalkan
Aku hanya digelar…
“bekas” kekasih…

Tapi…

Jika aku tinggalkan DIA
Tiada “bekas” untukku
Tiada “bekas” untuknya

Kerana…

Darah merah yang mengalir
adalah darah DIA…

kemaafan darimu ku pinta
Aku tidak akan sayang kamu
Tanpa restu dari DIA
Aku tidak akan sayang kamu
Tanpa keredhaan NYA.

copied.
Rasulullah (Sallallaho alaihe wasallam) said, "The contrast between a person who glorifies Almighty Allah and one who does not remember Him is like that between the living and the dead."

Giving up doesn't always mean you are weak; sometimes it means that you are strong enough to let go. ~

Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts. ~
then, its better for not finding a reason to broke it.

لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه;
None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.


do love urself,
and do love others,
because u will get one if u be one.

thank you. :)