Nadzi




I bet,
The nadzis are scarrier. 
But they are not,
Compared to Grammar.

Hell, how can i survive?
How?
Tell me how!

Grrr.

.

Expectation.

The hardest thing to swallow, when what you were expecting, dissapoint you.

Lower it down, you will be happier.

There, I told my self.

Still, I failed at it.

The Dark Heart



Its been like forever.

Raining.

Out.

Twilight Zone.

Hang on.

Its been like forever, going through day by day. Learning, indeed. 

It wasnt that hard. It was a usual.

But the problem is with the heart.  Tired. Broken. 

Haha. Another problem is I dont know what is the problem. Yeah, I know whats the problem. I just refuse to admit it.

Denial. Forever.

Sementelah Jua.

Sesetengah kisah itu
Kadang lebih baik dibiar diam
Diam sediam besi berkarat
Tiada siapa tahu
Tiada siapa perasan
Sedar-sedar
Sudah kuning hitam

Kadang-kadang orang itu
Datang tak bertamu
Tidak duduk 
Tidak diri
Tidak sepi
Tapi sunyi
Lantas ditanya pada diri
Apa yang dicari


Seperti camar
Tanpa sarangnya
Sekejap,
Kenapa camar jua harus bersarang?
Tidak cukupkah si camar dengan kamarnya?
Tidak bolehkah dibiarkan saja?


Dia makan hatimu
Dia telan jiwamu
Dia cuma mahu saat perlu
Dia tinggal bila dah tak laku


Biar si camar terbang bebas,
Biar aja kamu dikamar,
Kerana yang gemar menyangkar itu,
Sepi tanpa siapa gemar!


Eddenlaide.11.25pm.30.07.14

Life Goes On.

Pernah buat something anything stupid in your life?

I do. A lot.

And one of them is me writing those previous post.

*sorok muka bawah bantal malu*

What i wrote, are past tenses. I am looking forward for future tenses, a bless one by The Almighty :)


In my life, i learned a lot from experiences, and i dont mind to do stupid things.

Quoted by my best friend in IIUM, proudly say Nor Anisah bt Mohd Yusof

Madi, aku cakap la ape pun, kalau kau nak kau tetap akan buat. Banyak mana pun sebab aku bagi, kau akan bagi sebab yang lain yg kedengaran lebih kukuh. You get what you want, kau degil. 

 Well, we do have our own curhat time tentibe. Pedas memang pedas, tapi siapa lagi yang nak faham kita, dan berani cakap directly kepada kita. I really damn appreciate that :)

Lets do a lot more to learn, avoid mistakes, create experiences!


Gogogogogogogogogogo!


Selamat Hari Raya :)

Kerana bernama Madihah.

an Ustaz used to ask, what is the meaning of Madihah.

Madaha ustaz, praises.

light with praises.

a young professor again asked, are you that Madihah?

which Madihah?

Madihah with straight A's.

Naa its not me. I dont have A's in my dictionary.

He replied, owh I see. But all Madihah is smart and bright, right?

I just smiled. All praises to Allah. I dont want to say it is because of name. a person named Kamilah that i known since her birth is smart and crazy, but her name is not Madihah.

hailaaa. what i am saying.

My friend said to me during our one night stand [lol] for marching preparation : I want to name my children with the name of country like Bosnia, Algeria etc..

i was stunt. really girl? HAHA. you are funny. thats cute and funny. but the i told her, name is given to us as prayers, and that name will be called in the Day of Judgement.

do you want your child to be called as [whatever] in that day? if its beautiful, then it will be beautiful. Alhamdulillah.but what if its not?

name is a prayer. everyone called you with your name and they are praying for you. give your generations a good name with hopes and du'a that they will be good people.

aaminnn :)

Kenapa perempuan mudah merajuk.

Merajuk. Define merajuk. Merajuk dan mengamuk adalah synonym bila anda bercinta. That is the fact.

To make it clear, I am not in love. Dear sista, dont ambush me.

Would like to share a quotes i read in Facebook,  dah lupa dah. But somehow it sounds like this
"Islam tak kata bercinta itu salah. Jatuh cinta itu fitrah. Tak jatuh cinta tu yang pelik. Tapi cara kita bercinta tu salah. Cara kita yang buat dia haram"

See? Tapi faktanya, bercinta tanpa hubungan yang halal sangat tak best. Rasa berdosa je memanjang. If only if you fikir pasal dosa la. lol

Back to the topic. Kenapa perempuan suka merajuk?

Lets make it in points. I think its better.

1. Lelaki tidak mendengar. Fakta terserlah, perempuan suka bercakap. Anda harus mendengar. Dengar dan faham kerana anda akan disoal balik. Kalau jawapan salah, ataupun you jawab "Ape dia?". Hah tunggu je la rajuknya. Kalau tak nak yang banyak cakap, pilihlah yang bisu ye. Mereka terjaga lidahnya, lagi baik dari kita.

2. Masa. Most of the people said that perempuan sangat tak boleh on time bersiap lama berjanggut lenggang etc etc. Percayalah, wujud perempuan yang on-time. Malah ramai. Dan wujud perempuan yang bersiap cepat, 10 minit mungkin. Wujud dan ada. Percayalah. Dan mereka yang menepati masa ini sangatlah tidak suka orang yang tidak on-time dan mereka cukup tidak suka menunggu. You ask them to wait just like you ask them for break-up maybe.

3. Janji. Jangan mungkir janji. Kalau tak nak mungkir janji jangan berjanji. Sungguh cakap jangan janji. Orang yang mungkir janji tu munafik.

4. Pelupa. I think that perempuan dah sedia maklum yang lelaki ni pelupa. Sebab itu jarang ada lelaki yang jadi setiausaha. Sebab demi Allah, mereka pelupa. Dan ketahuilah, perempuan faham, tapi mereka bukanlah tak boleh merajuk walaupun faham. Contoh seperti lupa birthday lupa anniversary tu over lah. Lupa jadual mungkin juga faktornya. Keep asking the same question sedangkan dah bagitahu banyak-banyak kali membuatkan perempuan dah tak nak cakap dah. Titik disitu.

5. Memahami dan menghargai. Perempuan akan sentiasa setia pada lelaki yang memahami dan menghargai mereka. penghargaan boleh diluahkan melalui ayat mahupun material. Materialistic? Itu pun perempuan. tapi material tak semestinya berjuta, cukuplah cadbury satu bar sebagai tanda ingatan atau apa-apa kejutan yang menarik. tapi berhati-hati, memahami tu perlu! Faham dan tahu apa yang disukai dan tak disukainya, kalau tak tahu, merajuklah gayanya.

6. Tidak menjawab soalan. Sekali lagi, perempuan suka bercakap. Dalam bercakap mereka bertanya. Dan mereka boleh ulang soalan sama berkali-kali dalam satu masa, dan mereka takkan berhenti selagi tak dapat jawapan yang boleh memuaskan hati mereka. Andai jawapan anda berbelit-belit [iaitu cobaan untuk menipu], dia takkan merajuk, dia cuma akan mengamuk.

7. Jangan menipu. Ketahuilah perempuan ni cukup kuat nalurinya. Sepatah perkataan sudah boleh menimbulkan seribu kecurigaan. Berhati-hati kalau nak menipu. Menipu biar cerdik, jangan jadi bodoh keladi, bodoh sekali bodoh berkali-kali.

Blur. Sekian.


Kerana Mengalirnya Darah yang Sama

katanya, mindaku berkhayal lagi.
masakan aku berkhayal?
masa untuk bernafas pun tidak mencukupi,
apatah lagi berkhayal jauh ke langit.


aku hidup dalam nyata.
cukup nyata, sehingga menitiskan air mata
aku kenal siapa dia
cukup kenal
orang yang sama
sama berkongsi
berkongsi darah yang sama


kecut perutku
tergumam lidahku
Ya Allah, dugaan apakah ini
kenapa begini
gara-gara dunia, darah mahu ditukar warna?


genap lima tahun,
keadaan sekali lagi bertukar
mahu bertukar fasa
dalam saat pertukaran
berlaku lebih dari keburukan
kecewa


lima tahunkah kau ambil masa
untuk bertukar wajah sebegitu rupa?
atau sekadar sesaat dua?
setelah kecur liur dengan dunia
dunia yang dihidang didepan mata

kecewa

mereka kata, 
biarlah lain budaya yang dipercaya
yang penting sehati sejiwa

khabarkan padaku,
bagaimana mahu sehati sejiwa,
saat fikiran tidak lagi sama?

usah dikatakan fikiran,
darah juga mahu ditukar warna!

kecewa

kerana dunia didepan mata,
kau palingkan dari kami
dari kami darah yang sama.



madihahibrahim.18/04/13.14:46

Welcome to the New Age


I'm waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I'm breathing in the chemicals
I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa
I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, whoa, I'm Radioactive, Radioactive
Whoa,whoa, whoa whoa, whoa, whoa, whoa, I'm Radioactive, Radioactive
I raise my flags, don my clothes
It's a revolution, I suppose
We're painted red to fit right in
Whoa
I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

Reward and Punishment.

Cocurriculum something-something, Supposedly some of us take that subject next sem, tapi for some circumstances, ambik sem ni. Some of us je yang ambik. dan Farah turut ambik. And she need to present about Reward and Punishment. She asked for my help to teach her somethingsomething. [takde kena mengena]

then in her presentation, ada pasal reward and punishment. the theory here is, you must think about the effect of your behavior before you act on it.

So the effect may have the reward or the punishment. Kira senang la, habiskan topik kat situ. My problem was, I never tot of my act. So how can i think of the consequences. Damn it.

I wrote a story, something like a bit part of a novel, which the story was about something-something. FYI, I wrote it as a status in my FB page. AND without any of my expectation, my kakak read it. Oh my Allah. Boleh pulak begitu. and she tot that , that was some of my imaginations to be that or something.

HOW DARE YOU.

IT WAS just something that you have in mind about it, then you try to write about it, and in a sudden, it becomes something like a story. Well, it is a story, who cares whatever it is. For me, it is only a piece of my idea. I do write a lot before. But I keep it in my laptop, and when my laptop was stolen, I lost everything in it.

and for God sake, I only have the folder in my hard disk. the folder that contains nothing. jahat punya backup hard disk.

so, conclusion ;

1. I never tot of my doings, and most of my acts is wrongdoings.

2. I got nothing left in my virtual memory disk, mostly all those lovely picture of my life.

3. Well I still have my brain to kept all the memoir, and I know I might forget it without I realize it happen.

Sekian Wassalam.

Bachelor of Education in TESL, IIUM.

Bachelor of Education in Teaching English as a Second Language, Kulliyyah of Education, International Islamic University Malaysia.

For real, there are a lot of people who don't know that we have Kuliyyah of Education in IIUM, Gombak.

How can you be here?

I think the procedure is worst than applying to be in IPG or something, because, most of the student of Kuliyyah of Education is originally form CFS IIUM with different backgrounds.

We was studying at the Foundation with different courses, and we start our degree with another different course. KAU ADE? HAHA.

Yet, outsiders still can apply to be in Kuliyyah of Education in IIUM, especially if you were from matriculation of TESL, MARA students who dont get enough points to further their study in overseas *ops* somewhere somehow can also apply to be here. trololol.

However, it is such a nice experience to be here because we have the smallest number of each batch every year, the highest number for a batch is around 60-70 person i think. Can fit in a class, and can be awesomely close together *kbye*

meh le belaja kat sini, nak apply mintak dengan A&R ek, mudah je, kot.

STILL kena ambik MEDSI test and interview whatever. hewhewhew.

What we have here are,

TAASL - Teaching Arabic as a Second Language
TESL - Teaching English as a Second Language
GUIDE - Guidance and Counselling
ISED - Islamic study -UstadUstajah-

sekian wassalam merapu kali ini. ;)

P/s : the writer is extremely bad in grammar and curretly here pursuing studies in TESL for the sake of teaching herself, tak lepas langsung to teach orhers.

For any questions, you can mail me at eddenlaide@yahoo.com ,

It's my pleasure to entertain you but please don't ask stupid question like "akak lecturer ni best tak?" 

Aku hempuk gak. I don't learn to be a teacher by letting my colleagues exploiting my teachers here :)

Bermula Kembali.

It's been few years. Banyak benda dah baru. Menaip dengan laptop baru, which mostly remind me of my Ummi, Achik beli laptop baru, betulkan niat. Guna laptop untuk ape.

Hanya Allah yang tahu, kenapa laptop hari tu kena curi, ada sebabnya Allah ambik. Cuma Achik yang tahu salah Achik. Dan wondering, kebaikan apekah yg telah saya lakukan menggunakan laptop ini?

Back to the point, bermula kembali. Saya kembali menulis. Dan kembali allow others to read my blog, but still with hopes that nobody reads mine.

Saya harapkan pahala dari penulisan saya, namun saya harapkan tiada sesiapa yang membacanya. Kata Angah, kita menulis untuk apa? Sekadar menulis sebuah diari bodoh hakiki, atau perkongsian untuk mendapatkan berkat Ilahi?

you have your own well function mind to think about it.

kisah cinta seorang ustaz muda.

baru sahaja usai membaca metro online, yang mempertikaikan kelayakan mana-mana ustaz muda, yang belum grad dari university al-azhar, tetapi mengatakan sudah grad, dan dengan beraninya berkuliah dengan merata2. maka ustaz-ustaz ini mungkin akan dibanned, kerana hadir tanpa segulung ijazah.

maka di akhirat nanti, berbungkus-bungkus clear folder yang berisi certifications tu ke yang korang nak tunjuk?

its all about the politics actually, diorang pertikaikan, sebab mostly those ust yang bagi kuliah ceramah, pakai kopiah putih, mmg yang diorang nampak sebagai pengganas yg boleh bawak masuk ISA lah kot. kot je. 12% of kot. haha. so, sebab takde ijazah, maka tak layak la mereka2 ini memberi seciput ilmu kepada yang lain. begitulah kisahnya mungkin.


ok, BACK TO THE TOPIC.

actually, its aint a story of cinta seorang ustaz, tetapi a few randomly question that have been in my head for a decade. wakakaka.

ok, bila anda bertaraf ustaz, ustaz la memane pon, IIUM ke, oxford ke, al-azhar ke, dan anda single-mingle, mahupun bertunang, maka wajarkan anda membuat those status bout love things?

baiklah, mungkin hal yang sedemikin ditujukan kepada Pencipta kita, tapi kalau kekanak yang tak pernah belajar balaghah ni tak paham, nak buat canne? what goes on their mind can be, waaa, comellnya ustaz ni bercinta, nak cari boyfriend ustaz jugak laaa. sweetnya, dah la hensem, pandai ngaji, jadi imam, romantic gilaa pulak tu.

ok, whatever it is. gua yang belajar balaghah pon tak paham sebenarnya ayat-ayat cinta yang cukup tinggi statusnya itu. bukan sekali, berkali2. dan dalam comment2 pon, cakap perkara yang menimbulkan syak wasangka.

benarlah, dia yang lebih mengetahui pasal dirinya, dan orang luar tu tak tahu. maka adakah tidak mengapa bila membuatkan orang-orang luar tu becakap belakang, ngumpat, teka yang bukan-bukan gitu? kan dah jadi fitnah. pembuat fitnah tu mmg la berdosa, orang yg membuatkan fitnah itu timbul pun berdosa kan sayang?

entah sape la sayangnya. silly.

maka, maka, bukanlah mahu berbicara pasal sesiapa, seriously, ini secara umum.

UMUM.

untuk menjadikannya umum, saya tambah lagi kisah itu, ketika dalam persatuan, dia serious, thiqah, dikagumi. tetapi dalam facebook, waaah! ok gua tak cakap papa.

lagi, add kawan berjuta2. tak salah kawan berjuta, tapi, its something like, u sold urself out. haha.

tade la, korang kan guna facebook cun melecun, manede yang mengarut, status sume best2 gempak. bukan cam gua, LOL sana, ROFL sini. HOHOHOHOHO.

nak tambah lagi, dulu pernah jumpa dalam friendster, tajuknya, ustaz dan ustazah MAAHAD. location, kota bharu kelantan. maka, its stands for MAAHAD MUHAMMADI LELAKI DAN MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN. gua hangin la jugak. hangin banyak agaknya. takde la, its a couple page. insyaAllah pasangan tu dah kawen. kan friendster kan dia info dia banyak.

contoh mcm hobbies : ustaz suka basuh kereta, ustazah pula suka siapkan ustaz minum petang.

work as : ustaz cari duit, ustazah pulak kena la masak sedapsedap untuk ustaz, tunggu ustaz balik.

banyaak lagi laa, dan ayatnya lebih lugaw sebenarnya. ok drop that.

then i left some comments on that friendster, panjang rasanya, tapi yang gua ingat : encik dan puan maahad, maaflah untuk berkata-kata, mungkin korang dari maahad, dah kahwin, sweet. masalahnya tak semua dari maahad dah kawin dan sweet couple mcm encik dan puan maahad ni. such as ur page present us as a whole.

ok, seriously gua dah tak ingat, masa tu baru form 2 rasanya, sekarang dah 20 tahun. mana nak ingat. HUAHAHAHAHAHA.

lagi, kisah ustaz ustazah yang sedang dalam tempoh pertunangan. yang ini dekat tagged rasanya. untuk menyedapkan cerita, ustazah tu pakai purdah. cantiknyewww~
antara comment diorang,

.abang, abang nak makan ape malam ni? boleh ayang masakkan.
..alaa, ayang masak pun, bukan abang boleh makan betul2 pun.
. hehe, tunggu kita kahwin ye bang, nanti ayang masak sedap-sedap.
..ye sayang, abang tujukan nasyid kasih kekasih untuk ayang, dari inteam, dengar taw sayang
. eee comelnyaa abang ni.! terima kasih abang! ayang sayang abang demi Allah.

ok overr. gua yang over. sebab gua bukan penghafal dialog. its just something like that. its just as an example of what i had ever read before.

ok lah, tak kisah la ustaz muda ke ustaz tua. ustazah comel ke uztazah rock, saya harap, apabila saya menggelarkan anda ustaz ustazah, ada sesuatu pada diri anda, yang harus dihormati sebagai ustaz, bukan sekadar untuk beracting sopan semata2.

maka, maka lagi, entah, xde conclusion. tak tahu nak cakap ape la pulak. tentibew law yew.

ok, jaga diri ye ustaz usazah, may ur title, really presents u as a YOU. :) all the best, may Allah bless.


DAN SAYA MINTAK MAAF UNTUK SEGALA KETERLANJURAN KATA-KATA SAYA, seriously sorry for my each mistakes.

my blog, still in an offline mode. yet.

LOL.

lamanya tak menulis.
menulis untuk ape sebenarnya ya.

andai coretan itu sekadar sebuah kisah cinta mainanmu, yang berlaku setiap hari dalam hidupmu, bisakah kau ajarkan aku, seharusnya bagaimana harus aku menjawab pertanyaan Penciptaku kelak, tatkala aku disalahkan, kerana berkongsi perkara yang melarakan.

ingin sekali aku tahu secubit jawapan, yang bisa melepaskan aku dari segunung dosa, atas sebaris tulisanku yang boleh membawa kata-kata nista, mahupun dusta.

ok, off that mode.

frankly speaking, i was fade up to write because im afraid, of what im writing about, gonna be the topup on my sinsss, yang dah bertambun bertimbun already.

Allahu rabbi.

sayang tok wan.

12.16 malam.

mukminah baru je pm, eh lewat tidur, esok tak sekolah ke?

HAHA. memang la aku sekolah kan. adik-adik yang sekolah, aku yang menyiapkan sekolah.

ok whatever.

tadi bawak tok wan pergi clinic, tok wan kena injured. eh! inject ah mek. [mengantok]
high blood pressure kata doctor itu. sebab tu tok wan pening-pening. dan saya yang nak pitam masa tok wan kena inject. dan saya yang tutup mata benjie, benjie jangan tengok! benjie pulak yang tarik tangan, kenapa? tak boleh kak chik takut. HUAHUA.

dan tadi lepas basuh kaki, tengok pintu bilik tok wan terbukak luas, lampu tak tutup. dan jenguk tengok, tok wan tidur, kipas tak bukak, dan banyak nyamuk gigit tok wan. kesian tok wan..

kesian tok wan..
serious. sebab selalu biar je che dah jaga tok wan. che dah ni. haaa, ni nak marah ni.

ye la, saya ni cucu yang . ok takdepape.


nyamuk mmg banyak, kat screen laptop ni pun banyak. dan dah banyak kali sangat gaduh ngan nyamuk. lain kali la nyamuk kita gaduh ye.

kesian tok wan balik.
ye la siapa tak kesian tok wan..
tok wan tu haa, boleh tak nak cakap tok wan poyo je rasa kuat lagi?
HEHE.

maaf. tok wan dah berumur dah, tok wan tak larat la. ceeh, gua pulak yang memandai.

tapi tok wan selalu nak buat benda sendiri. nak tolong tak nak. kalau nak pun tak cakap nak. haaa, itulah warga emas ye adik-adik. mereka lain dari kita. its just like, they goes back to a baby. semua tak kena. agaknya.

:) 1st time buat post pasal tok wan.
tok wan, achik sayang tok wan. kalau tok wan sayang orang, tok wan bagitahu ape yang tok wan nak ye.

orang boleh tolong yang orang nampak je, yang tak nampak, tok wan la tolong orang, tolong bagitahu ape dan mengapa, tentang segalanya. :)

kalau inject tu tak jadi, kita g inject lagi ye. x kisahlah nak pergi klinik ceruk mana pun. zaitun ke, zaini ke, madihah ke. HUAHAHA.

P/S ; mcm best je tengok jarum besauu itu. lagipun tok wan cakap tak sakit, kalau tak sakit kita inject lagi. oyeah! HAHA.



i dont know what i had write. tomorrow ill read it back, and considered it either should be here or in the draft. gracias muchas. ma'assalamah.

kereta saya road tax awak.

beberapa hari lepas.

abi : achik, ni road tax kereta, tampal.

achik : ehh, road tax mati ke?

abi : dah dua tiga hari dah.

achik : Allah.. dahsat ennor.


:P

ye, begitulah hidup ye tuan tuan dan kakak kakak.

saya tak pernah perasan road tax kereta rupanya di cermin itu. berapa tarikhnya pun tak pernah periksa. ummi pun sama. dan yang selalu tahu abi la. sebab abi yang beli agaknya.

tapi pak su x belikan road tax pun perasan.
HAHA. semangat je balik kampung jauh-jauh. tiba-tiba pak sedare cakap dekat ummi,
" kak yah, road tax kereta habis hari ni tu. "

haa, pastu dah tak nak balik rumah ke?
balik la ngan road tak takde pun. lagipun masa tu abi ada urusan di lain tempat. memang la abi takkan check. at last, ummi merajuk dengan abi jugak. sebab ummi tak pernah check. maka anaknya pun, dah nama anak ummi. tapi sebab campur anak abi, achik tahu la jugak check angir tayar, air kete, minyak kete. tu je la. HAHAHA.

sebetulnya, mungkin itu fitrah lelaki. peka.kepekaan.

wanita, mungkin caring, ape eh maksudnya, macam, jaga anak, jaga rumah, yang mana beliau incharge, yang tu lah dalam kepala. kot. kot la.

gua pun tataw.

tapi kepekaan itu tepat sekali.

ingat masa angkat alamari dengan along. kita dok tengok muat tak nak pusing almari ni. along pulak yang warning, eh tangan tu nak terkepit dalam almari ke?
HAHA. tangan siapa yang memegang, tangan siapa yang merasa?
lantas, siapakah pula yang melihat melampaunya? HUAHUA.

cakap pasal along, dah lama along tak balik. ummi cakap along mengadu, kerja mpp banyak sangat, tak tahu dapat maintain ke tak 4 flat dia tuh. masa kurang sangat nak study. sibuk bebenor. tu laa, sape suruh dapat 4 flat awal-awal? HAHAHAH. saya memang jealous. so?

kasut kepala dan getah rambut.

adik adik ni, well, dah namanya adik-adik.

adik-adik lah kan, yang esok nak sekolah, malam ni baru basuh kasut.
bila baru basuh kasut, keringkan dengan dryer pun, memang tak akan kering habis la.

dah tu macam mana nak kering?

" achik, nak jemur kasut. "

haaa. tahu jemur kat mana?

dekat atas kepala kak chik la. jemur depan kipas kaki kak chik ni haa.
bilik dia kipas atas, mana nak jemur.

keringkan pakai oven la, biar kuar bubble plastik kasut tu.

suruh letak dalam oven tak nak, akhirnya kak chik tidur dengan bau kasut la.

ini laa namanya adik-adik. aci suruh letak dalam bilik abang dia. mimpi la.


nana pulak tak habis-habis nyanyi happy birthday, diikatnya lengan kak chik dengan getah rambut, penuh lengan. bahagia la tu?

tidur petang bangun pukul 7 malam. agak-agak tidur pukul berapa la nana ye?


inilah nana

EHHHHHHHH! mungkin itu nana. thousands of nana. but this is




the only one NUR HANA BUSHRA CHE IBRAHIM. :)


dan, agak terkedu bila mukminah solehah menanyakan pasal adik bongsuku, katanya,
sekurang-kurangnye mu ade gok cite nok kabo. aku ni takde nape nak kongsi pasal hidup aku neh. adik besar lake.



Allah, begitulah aturan kehidupan manusia.

logic gilaw.

sebenarnya, saya like post saya sendiri supaya saya tak perlu lah share on facebook or automatically shared on fb. HAHA.


STOP! I DONT WANT PEOPLE TO READ MINE!

delete-delete!

im not broke, im just a broken hearted man.

how can i moved on when im still in love with you.

someone i waiting for, a days a month, a years.

cause if one day you wake up and find that your missing me,
and your heart starts to wonder where on this earth i could be,
thinking maybe ull come back into te place that we met,
and you see me waiting for you, on the corner of the street.

there are no holes in his shoes, but a big hole in his world.

the script - man who cant be moved.



i do addicted to this song. gila gila dengar berulang kali.
the script. tapi, i wonder, kenape ye saya tak pernah pun cari lagu-lagu mereka yang lain?

HAHA. something like, i can fall in love, only with one good part of his world, without knowing the rest of his greatest or even disasters world.
:)


disk defragmenter.

start - accessories - system tools - disk defragmenter.

fungsinya? untuk rapatkan balik gb dalam disk.

bayangkan, anda susun pizza lawa-lawa atas pinggan, pizza yang dah dipotong banyak-banyak slice. lepas tutiga orang makan lime slice, pastu, dia ambik pulak memang kurang comel, aci ambik je tengah ke, hujung ke, middle ke. maka rongok lah pizza itu. dan kalau nak rapatkan balik jarak pizza pizza tu, gunalah tangan a.k.a disk defragmenter.

anologi ini menggambarkan bila kita save files banyak-banyak contoh movies, videos, software dan pape, dan kita delete. bila kita delete, tempat simpanan tu akan berlobang lah. maka nak tutup lobang itu, gunalah dis defragmenter ye.

HAHAHA. entahapehape gua membebel.

masalah saya sekarang, saya guna acer dan bila defragment disk tu, setiap kali fragmentkan, dia gerak 1GB je. cis betul.

ye, anda boleh check dengan tengok berapa memory free kat ur disk. dah la disk sebijik.

sekali defragment, 254GB free of 453GB.
next defragment, 255GB free of 453GB.
next lagi, 256GB. ape neh. susah la wa nak buat kerja.
sama ada laptop ngokngek, atau tuan dia terlajak baik, atau memang azali dia begitu.

dah masa guna compaq dulu, banyak kot dia gerak. tapi cmpaq lagi lawa, sebab dalam bentuk figure, warna merah yg perlu di defragmentkan, yang biru tu GB yan telah diguna. putih memory free.

bukanlah nak kata tak bersyukur, tapi penatlah nak defragment banyak banyak banyak kali.

-__________-''


notes ; semalam sepupu sorang tu bagi link hantu lagi. gua hold a grunch on u. HAHA.
Rasulullah (Sallallaho alaihe wasallam) said, "The contrast between a person who glorifies Almighty Allah and one who does not remember Him is like that between the living and the dead."

Giving up doesn't always mean you are weak; sometimes it means that you are strong enough to let go. ~

Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts. ~
then, its better for not finding a reason to broke it.

لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه;
None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.


do love urself,
and do love others,
because u will get one if u be one.

thank you. :)