kisah cinta seorang ustaz muda.

baru sahaja usai membaca metro online, yang mempertikaikan kelayakan mana-mana ustaz muda, yang belum grad dari university al-azhar, tetapi mengatakan sudah grad, dan dengan beraninya berkuliah dengan merata2. maka ustaz-ustaz ini mungkin akan dibanned, kerana hadir tanpa segulung ijazah.

maka di akhirat nanti, berbungkus-bungkus clear folder yang berisi certifications tu ke yang korang nak tunjuk?

its all about the politics actually, diorang pertikaikan, sebab mostly those ust yang bagi kuliah ceramah, pakai kopiah putih, mmg yang diorang nampak sebagai pengganas yg boleh bawak masuk ISA lah kot. kot je. 12% of kot. haha. so, sebab takde ijazah, maka tak layak la mereka2 ini memberi seciput ilmu kepada yang lain. begitulah kisahnya mungkin.


ok, BACK TO THE TOPIC.

actually, its aint a story of cinta seorang ustaz, tetapi a few randomly question that have been in my head for a decade. wakakaka.

ok, bila anda bertaraf ustaz, ustaz la memane pon, IIUM ke, oxford ke, al-azhar ke, dan anda single-mingle, mahupun bertunang, maka wajarkan anda membuat those status bout love things?

baiklah, mungkin hal yang sedemikin ditujukan kepada Pencipta kita, tapi kalau kekanak yang tak pernah belajar balaghah ni tak paham, nak buat canne? what goes on their mind can be, waaa, comellnya ustaz ni bercinta, nak cari boyfriend ustaz jugak laaa. sweetnya, dah la hensem, pandai ngaji, jadi imam, romantic gilaa pulak tu.

ok, whatever it is. gua yang belajar balaghah pon tak paham sebenarnya ayat-ayat cinta yang cukup tinggi statusnya itu. bukan sekali, berkali2. dan dalam comment2 pon, cakap perkara yang menimbulkan syak wasangka.

benarlah, dia yang lebih mengetahui pasal dirinya, dan orang luar tu tak tahu. maka adakah tidak mengapa bila membuatkan orang-orang luar tu becakap belakang, ngumpat, teka yang bukan-bukan gitu? kan dah jadi fitnah. pembuat fitnah tu mmg la berdosa, orang yg membuatkan fitnah itu timbul pun berdosa kan sayang?

entah sape la sayangnya. silly.

maka, maka, bukanlah mahu berbicara pasal sesiapa, seriously, ini secara umum.

UMUM.

untuk menjadikannya umum, saya tambah lagi kisah itu, ketika dalam persatuan, dia serious, thiqah, dikagumi. tetapi dalam facebook, waaah! ok gua tak cakap papa.

lagi, add kawan berjuta2. tak salah kawan berjuta, tapi, its something like, u sold urself out. haha.

tade la, korang kan guna facebook cun melecun, manede yang mengarut, status sume best2 gempak. bukan cam gua, LOL sana, ROFL sini. HOHOHOHOHO.

nak tambah lagi, dulu pernah jumpa dalam friendster, tajuknya, ustaz dan ustazah MAAHAD. location, kota bharu kelantan. maka, its stands for MAAHAD MUHAMMADI LELAKI DAN MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN. gua hangin la jugak. hangin banyak agaknya. takde la, its a couple page. insyaAllah pasangan tu dah kawen. kan friendster kan dia info dia banyak.

contoh mcm hobbies : ustaz suka basuh kereta, ustazah pula suka siapkan ustaz minum petang.

work as : ustaz cari duit, ustazah pulak kena la masak sedapsedap untuk ustaz, tunggu ustaz balik.

banyaak lagi laa, dan ayatnya lebih lugaw sebenarnya. ok drop that.

then i left some comments on that friendster, panjang rasanya, tapi yang gua ingat : encik dan puan maahad, maaflah untuk berkata-kata, mungkin korang dari maahad, dah kahwin, sweet. masalahnya tak semua dari maahad dah kawin dan sweet couple mcm encik dan puan maahad ni. such as ur page present us as a whole.

ok, seriously gua dah tak ingat, masa tu baru form 2 rasanya, sekarang dah 20 tahun. mana nak ingat. HUAHAHAHAHAHA.

lagi, kisah ustaz ustazah yang sedang dalam tempoh pertunangan. yang ini dekat tagged rasanya. untuk menyedapkan cerita, ustazah tu pakai purdah. cantiknyewww~
antara comment diorang,

.abang, abang nak makan ape malam ni? boleh ayang masakkan.
..alaa, ayang masak pun, bukan abang boleh makan betul2 pun.
. hehe, tunggu kita kahwin ye bang, nanti ayang masak sedap-sedap.
..ye sayang, abang tujukan nasyid kasih kekasih untuk ayang, dari inteam, dengar taw sayang
. eee comelnyaa abang ni.! terima kasih abang! ayang sayang abang demi Allah.

ok overr. gua yang over. sebab gua bukan penghafal dialog. its just something like that. its just as an example of what i had ever read before.

ok lah, tak kisah la ustaz muda ke ustaz tua. ustazah comel ke uztazah rock, saya harap, apabila saya menggelarkan anda ustaz ustazah, ada sesuatu pada diri anda, yang harus dihormati sebagai ustaz, bukan sekadar untuk beracting sopan semata2.

maka, maka lagi, entah, xde conclusion. tak tahu nak cakap ape la pulak. tentibew law yew.

ok, jaga diri ye ustaz usazah, may ur title, really presents u as a YOU. :) all the best, may Allah bless.


DAN SAYA MINTAK MAAF UNTUK SEGALA KETERLANJURAN KATA-KATA SAYA, seriously sorry for my each mistakes.

my blog, still in an offline mode. yet.

LOL.

lamanya tak menulis.
menulis untuk ape sebenarnya ya.

andai coretan itu sekadar sebuah kisah cinta mainanmu, yang berlaku setiap hari dalam hidupmu, bisakah kau ajarkan aku, seharusnya bagaimana harus aku menjawab pertanyaan Penciptaku kelak, tatkala aku disalahkan, kerana berkongsi perkara yang melarakan.

ingin sekali aku tahu secubit jawapan, yang bisa melepaskan aku dari segunung dosa, atas sebaris tulisanku yang boleh membawa kata-kata nista, mahupun dusta.

ok, off that mode.

frankly speaking, i was fade up to write because im afraid, of what im writing about, gonna be the topup on my sinsss, yang dah bertambun bertimbun already.

Allahu rabbi.
Rasulullah (Sallallaho alaihe wasallam) said, "The contrast between a person who glorifies Almighty Allah and one who does not remember Him is like that between the living and the dead."

Giving up doesn't always mean you are weak; sometimes it means that you are strong enough to let go. ~

Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts. ~
then, its better for not finding a reason to broke it.

لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه;
None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.


do love urself,
and do love others,
because u will get one if u be one.

thank you. :)